PATENTART.sk - Boxerská rukavica


Bojové umenia patria momentálne medzi divácky najatraktívnejšie športy vôbec. Či už sa jedná o box, mma, thajský box, zápasenie, jiu-jitsu alebo iný, každý z týchto štýlov má niečo do seba. Box patrí určite medzi najznámejšie formy bojových umení. Jeho vývoj siaha až do antického Grécka a trvalo veľmi dlho, kým sa vyvinul do formy, v ktorej ho poznáme dnes.

Prvé dôkazy o boxerských zápasoch siahajú až do Sumerskej ríše (približne 3000 rokov p.n.l ) pričom prvé zmienky o ochrane rúk sa objavili v antickom Grécku. Jednalo sa  o diametrálne odlišné "rukavice" od tých, aké poznáme dnes. V antickom Grécku si zápasníci namiesto rukavíc obmotávali okolo rúk kúsky surovej kože tzv. „himantes“. Neskôr, počas Rímskej ríše, sa začali požívať výrazné upravené, a to tým spôsobom, aby naopak zvýšili účinnosť pri údere. Jednalo sa o kožené rukavice, ktoré boli „vylepšené“ rôznymi železnými súčasťami (tvrdé uzly, klince, olovené a železné predmety) tzv. „castae“. Boli prezývané aj „lámače končatín“.

V Anglicku zažilo zápasenie znovuzrodenie približne v 17 storočí kde sa veľa zápasov odohrávalo holými rukami a bez pravidiel. Prvé pravidlá neskôr zaviedol Jack Broughton, a taktiež sa zaslúžil o zavedenie prvých rukavíc. Napriek tomu, sa takmer všetci zápasníci naďalej rozhodli zápasiť holými rukami, kvôli účinnosti úderov a rukavice používali len počas tréningov. Až v roku 1867 boli v boxe zavedené a do dnešného dňa uznávané (samozrejme s úpravami) pravidlá markíza z Queensberry.

Od roku 1867 sa vďaka ustanoveniu pravidiel začal box neskutočne rozvíjať, a to predovšetkým v USA. Krátko na to, boli predstavené nové boxerské rukavice, ktoré priniesli do boxu mnoho inovácií. S rukavicami bolo možné blokovať súperove útoky, čo viedlo k úplnej zmene boxerského postoja a celého štýlu boxu. V roku 1904 bol box zaradený medzi olympijské športy.

Čo sa týka štýlu boxu bez/s rukavicami je stále vedená polemika o kladoch a záporoch týchto dvoch štýlov. Pri boji bez rukavíc je oveľa väčšia šanca, že súperovi roztrhnete kožu a tým predčasne ukončíte zápas. Na druhej strane si zápasníci musia veľmi dobre rozmyslieť, kedy vyskúšajú úder na hlavu. Zápästie obsahuje mnoho krehkých kostí, ktoré sa pri silnom náraze na tvrdú lebku môžu zlomiť. Preto pred uvedením boxerských rukavíc, bolo podstatne menej úderov na hlavu.

Naopak, pri boji s rukavicami si môžete dovoliť oveľa viac útokov na hlavu bez toho, aby ste si zranili ruky. To má za následok oveľa viac úderov na hlavu počas zápasu. Práve toto je podstatným faktorom pri nebezpečnosti tohto športu, pretože hlavnou príčinou poškodenia mozgu sú nárazy do hlavy (akcelerácia a náhle zastavenie hlavy spôsobené úderom).

Box je určite veľmi zaujímavým a atraktívnym športom a myslíme si, že je právom vyhlasovaný za jeden z najťažších športov vôbec. Ak si to nemyslíte, určite odporúčame vyskúšať tréning v akomkoľvek klube kde zistíte, že aj 2 minúty v ringu sa môžu zdať ako večnosť. 

Ak ste tento článok dočítali až sem kludne kliknite aj na naše produkty:

Prajem Vám krásny zvyšok nedele

Marián


Pridať komentár


Všetky komentáre musia byť vopred schválené